Maria Lagergren

Välkommen!

Gården ligger i södra Bohuslän, närmare bestämt Harestad, väster om Kungälv. Vi har 30 fantastiska gotlandstackor, fem hönor och två bikupor som ger själ och glädje på gården.

På vårens föds lammen och under sommaren går lammen och betar med sina mammor. Lammen ger sedan fantastiskt kött, underbara skinn och ull.Maria

Maria har alltid haft ett stort intresse för mat och mathantverk. Hos mormor Dalis och morbröderna på Åland har råvaran alltid varit i fokus och det inspirerar Maria idag. Det är ren lycka att få utveckla produkter med bra kvalitet och god smak.

Peter

Peter har svårt att sitta still vilket är en utmärkt egenskap om man har skaffat gård. Det finns alltid saker att fixa, utveckla och lära sig. Djur, natur och möten med människor är intressen han har som lämpar sig väl i den här branschen.

Gotlandslamm

Gotlandsfåren på gården

Gotlandsfår är en lantras som ger en fin päls, ull och kött. Det har gjort att man inte på samma sätt fokuserat på att få fram lamm som växer snabbt. Tillväxten är tämligen långsam och lammen bygger inte lika mycket fett och muskler som traditionella köttraser.

Sommarbetet består av vackra naturbeten med stor artrikedom. Får är finsmakare. Har de mycket arter att välja på så äter de bara det godaste. Klart att det sätter sin prägel på köttet! Vi ger inte heller något kraftfodertillskott på sommarbetet.

Visst är jag väl något partisk, men köttet är fantastiskt! Kanske beror det till viss del på all omsorg man lagt på att föda upp djuren. Nattliga vak över lamningar, alla vattenhinkar som burits, nappflaskor med välling som blandats, arbete, svett, skratt och även lite tårar. Men det finns en stolthet i att föda upp djur på det viset, för när man vårdar en mindre besättning finns det möjlighet att tuta i djuren lite kärlek. För mig blir det själva nöjet med arbetet. Jag är nämligen övertygad om att glada djur är friska djur. Det kött jag, min familj och mina kunder äter ska vara friskt.

När jag äter en god lammstek känner jag mig stolt över att själv producerat köttet och ansvarat för att djuren haft det bra under hela sin uppväxt. Känslan av tacksamhet gentemot djuret är påtaglig och den känslan mår jag bra av.

Maria